Φρέσκα Άγρια Μανιτάρια

 

Σχετικά με τα αυτοφυή (άγρια) μανιτάρια η εταιρεία μας έχει ένα καλά οργανωμένο δίκτυο εκπαιδευμένων συλλεκτών-συνεργατών που συλλέγουν μανιτάρια στα ελληνικά δάση.  Πραγματοποιούμε τακτικούς μικροβιολογικούς και χημικούς ελέγχους σύμφωνα με τις νομοθεσίες της Ε.Ε. σχετικά με τους κινδύνους μόλυνσης από βαρέα μέταλλα (EC1881/2006, EU2018/73) και τα μέγιστα επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων (EC 299/2008).

Τα νωπά μανιτάρια διακινούνται και εμπορεύονται μέσα σπό το εγκεκριμένο συσκευαστήριό μας. Κωδικός συσκευαστηρίου 07865 (νόμος 2090/31/07/2014).

Όπως όλα τα άγρια μανιτάρια σε όλο τον κόσμο, έτσι και τα ελληνικά άγρια μανιτάρια κάνουν την εμφάνισή τους και αναπτύσσονται μετά από βροχή. Στην Ελλάδα απαντώνται κυρίως το Φθινόπωρο και τον Μάιο έως μέσα Ιουλίου.

Tο μικροκλίμα που δημιουργείται στα ελληνικά δάση μετά τις βροχές, όπου το νερό και την υψηλή υγρασία διαδέχεται ο ήλιος, επιτρέπει την ανάπτυξη μανιταριών με την ιδανική υγρασία,  εξαιρετική υφή, χωρίς λάσπες ή χώματα προσκολλημένα πάνω σε αυτά. Τα άγρια μανιτάρια ευδοκιμούν κάτω από έλατα, βελανιδιές και οξιές και οι γείτονές τους είναι άγρια τριαντάφυλλα και φράουλες, θυμάρι, ρίγανη και πληθώρα άγριων βοτάνων. Τα ελληνικά δάση  που προτειμούμε να συλλέγουμε βρίσκονται μακριά από τη βιομηχανική ρύπανση.

 

 

 

Φρέσκιες Τρούφες

 

 

Η τρούφα στην Ελλάδα είναι γνωστή από την αρχαιότητα με το όνομα «Ydnon». Ήταν πολύ περιζήτητη για τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές της ιδιότητες και για την υπέροχη γεύση και άρωμα. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί αρχαίοι ποιητές και συγγραφείς εμπνεύστηκαν από αυτό. Ο Πλίνιος θεωρούσε τις τρούφες ως "θαύματα της φύσης", ενώ ο Πορφύρης τις ονόμαζε "παιδιά των θεών".

Η μαγειρική χρήση τρούφας είναι γνωστή στις μεσογειακές χώρες, από την αρχαία Ελλάδα. Το όνομα του πιο φημισμένου είδους μαύρης τρούφας η Tuber melanosporum προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις "melani" (μαύρο) και "σπόρου" (σπόρος).

Τα πρώτα ίχνη τρούφας εμφανίστηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια, κάποια στιγμή ανάμεσα στον Βαβυλωνιακό πολιτισμό (3000 π.Χ.) και τους αρχαίους Αιγυπτίους που επανεμφανίστηκαν στην αρχαία Ελλάδα και στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία: αλλά αυτό το αρχαίο αντικείμενο επιθυμίας δεν ήταν κανένα από τις γνωστές μαύρες και λευκές τρούφες (Tuber magnatum e T. melanosporum), τις οποίες γνωρίζουμε σήμερα, αλλά «κοινά» μανιτάρια, ή Τερφέζιες ή τρούφες της άμμου (Choiromyces meandriformis).

Τα νέα είχαν ήδη διαδοθεί μέσω των ισχυρισμών του Αριστοτέλη (6ος αι. Π.Χ.), σχετικά με την θετική επίδραση στις ερωτικές ικανότητες του ανθρώπου, καθιστώντας έτσι ένα «φρούτο» αφιερωμένο στην Αφροδίτη, την (ρωμαϊκή) θεά της αγάπης. Οι Ρωμαίοι θεώρησαν ότι ήταν αφροδισιακό, «ένα φίλτρο μέσω του οποίου προσέλκυαν τις γυναίκες».
Ταυτόχρονα, αυξήθηκε και το επιστημονικό ενδιαφέρον. Χάρη στον Έλληνα βοτανολόγο Θεόφραστο ότι ο άνθρωπος είχε αρχικά κάποια υποψία ως προς τη βοτανική φύση της τρούφας: «οργανισμός χωρίς ρίζες, που προήλθε από τις φθινοπωρινές βροχοπτώσεις που συνοδεύονταν από αστραπές που έστελνε ο Δίας στη γη». Το αίνιγμα για το πώς γεννιούνται οι τρούφες θα συνεχιστεί εδώ και αιώνες ...

 

 

Η τρούφα δεν είναι μόνο μια τροφή, ούτε μια γεύση, ούτε ένα άρωμα. Η τρούφα είναι ένας συνδυασμός όλων αυτών των πραγμάτων. Τίποτα δεν συγκρίνεται με εκείνο το συναίσθημα που λαμβάνουμε στο πρώτο μας δάγκωμα, μια νόστιμη ευχαρίστηση που ενθουσιάζει τις αισθήσεις, ένα αίσθημα έκρηξης αρωμάτων που δεν θέλουμε να τελειώσει ποτέ.


Οι ελληνικές άγριες τρούφες μας μπορούν να τυποποιηθούν και αποστέλλονται μέχρι 2 μέρες μετά τη συγκομιδή στο εξωτερικό και σε 1 ημέρα εντός Ελλάδας. Μπορούμε να στείλουμε σε όλο τον κόσμο σε συνεργασία με την DHL.

 

 

 

 

Θρεπτική αξία Μανιταριών

 

Οι αναλύσεις των διατροφικών πινάκων μας πραγματοποιούνται σε πιστοποιημένο εργαστήριο. Επιπλέον, αναλύονται πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες στα πανεπιστήμια που συνεργαζόμαστε.

Τα μανιτάρια είναι μια καλή πηγή βιταμινών Β, όπως η ριβοφλαβίνη, η νιασίνη και το παντοθενικό οξύ, τα οποία βοηθούν στην παροχή ενέργειας με τη διάσπαση πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων.

Οι βιταμίνες Β παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στο νευρικό σύστημα.

Το παντοθενικό οξύ βοηθά στην παραγωγή ορμονών και παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στο νευρικό σύστημα.

Η ριβοφλαβίνη βοηθά στη διατήρηση υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Η νιασίνη προάγει την υγιή επιδερμίδα και φροντίζει ώστε το πεπτικό και το νευρικό σύστημα να λειτουργούν σωστά.


Τα μανιτάρια είναι επίσης μια πηγή σημαντικών μετάλλων:


Το σελήνιο είναι ένα μέταλλο που λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό για την προστασία των κυττάρων του σώματος από βλάβες που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις, κάποιους καρκίνους και άλλες παθήσεις της γήρανσης. Έχει επίσης βρεθεί ότι είναι σημαντική για το ανοσοποιητικό σύστημα και τη γονιμότητα στους άνδρες. Πολλές τροφές ζωικής προέλευσης και σπόροι είναι καλές πηγές σεληνίου, αλλά τα μανιτάρια είναι από τις πλουσιότερες πηγές σεληνίου στο διάδρομο παραγωγής και παρέχουν 8-22 mcg ανά μερίδα4. Αυτά είναι καλά νέα για χορτοφάγους, των οποίων οι πηγές σεληνίου είναι περιορισμένες. Το σελήνιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και έχει συνδεθεί με την αυξημένη προστασία από καρκίνο και σοβαρά λοιμώδη νοσήματα, ενώ συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και του θυρεοειδούς αδένα. Η αντιοξειδωτική του δράση ενισχύεται όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη Ε.

Η εργοθειονίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό που απαντά στη φύση και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων του σώματος. Τα μανιτάρια παρέχουν 2,8-4,9 mg ergothioneine ανά μερίδα μανιταριών.

Ο χαλκός βοηθά στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα. Ο χαλκός επίσης βοηθά να διατηρούνται υγιή τα οστά και τα νεύρα.

Το κάλιο είναι ένα σημαντικό ορυκτό που πολλοί άνθρωποι δεν έχουν αρκετά. Βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής ισορροπίας υγρών και ορυκτών, η οποία βοηθά στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Παίζει επίσης ρόλο στην εξασφάλιση ότι τα νεύρα και οι μύες, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, λειτουργούν σωστά2. Τα μανιτάρια έχουν 98-376 mg κάλιο ανά 84 γραμμάρια, που είναι το 3-11% της ημερήσιας τιμής.

Οι βήτα-γλυκάνες, που απαντώνται σε πολλά είδη μανιταριών, έχουν δείξει αξιοσημείωτα ερεθιστικά αποτελέσματα, συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα έναντι αλλεργιών και μπορούν επίσης να συμμετέχουν σε φυσιολογικές διεργασίες που σχετίζονται με το μεταβολισμό των λιπών και σακχάρων στο ανθρώπινο σώμα. Οι βήτα-γλυκάνες που περιέχονται στα στρείδια, το shiitake και τα μανιτάρια διαιρούμενα θεωρούνται τα πλέον αποτελεσματικά.

Τα μανιτάρια είναι η κύρια πηγή του βασικού αντιοξειδωτικού σεληνίου στο διάδρομο παραγωγής. Τα αντιοξειδωτικά, όπως το σελήνιο, προστατεύουν τα κύτταρα του σώματος από βλάβες που μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνιες ασθένειες. Βοηθούν επίσης στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος2. Επιπλέον, τα μανιτάρια παρέχουν την εργοθεϊνηίνη, ένα αντιοξειδωτικό που απαντά στη φύση και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων του σώματος.

Τα μανιτάρια είναι πλούσια και γεμάτα. Οι προκαταρκτικές έρευνες υποδηλώνουν ότι η αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας (δηλαδή λιγοστών θερμίδων λόγω του όγκου των τροφίμων), και συγκεκριμένα των μανιταριών, αντί των τροφίμων υψηλής ενεργειακής πυκνότητας, όπως το άπαχο βοδινό κρέας, μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική μέθοδο για τη μείωση της ημερήσιας ενέργειας και πρόσληψη λίπους ενώ εξακολουθεί να αισθάνεται πλήρης και κορεσμένη μετά το γεύμα7.

 

Θρεπτική Αξία των μανιταριών Πλευρώτους

Το είδος Pleurotus ostreatus (Oyster mushroom) σχηματίζει τα γνωστά καλλιεργούμενα «στρειδόμορφα» μανιτάρια που αναπτύσσονται σαπροτροφικά πάνω σε δένδρα όπως η καστανιά , η λεύκα και το έλατο. Αποτελούν εκλεκτό έδεσμα σε πολλά μέρη του κόσμου αλλά και στην Ελλάδα. Τα μανιτάρια Pleurotus εμφανίζουν άριστες οργανοληπτικές ιδιότητες, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, διαιτητικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οργανικά οξέα (π.χ. ασκορβικό, φουμαρικό), υδατάνθρακες όπως οι β-γλυκάνες, μονοτερπενοειδή και διτερπενοειδή, λιπίδια, πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία. Επιπλέον, στις ενώσεις που έχει βρεθεί ότι περιέχονται στο είδος P. ostreatus και εμφανίζουν αντιοξειδωτική δράση, περιλαμβάνεται το β-καροτένιο, οι τοκοφερόλες και οι φαινόλες. Η αντικαρκινική δράση των ειδών Pleurotus έχει αναφερθεί μετά από διατροφικά πειράματα με ποντίκια που εμφάνιζαν sarcoma 180 (η καταστολή του όγκου έφθασε στο 79,4%), ενώ εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα που αναφέρθηκαν με χρήση σκευάσματος του είδους P. ostreatus σε ενέσιμη μορφή όταν η καταστολή πλησίασε το 95% σε sarcoma 180 (Wasser and Weiss 1999). Η εν λόγω αντικαρκινική δράση έχει αποδοθεί στους πολυσακχαρίτες ((13)-β-D-γλυκάνες) που περιέχονται στις καρποφορίες όλων σχεδόν των ειδών Pleurotus (Karacsonyi and Kuniak 1994, Synytsya et al. 2009). Διαφορετικές γλυκάνες από μύκητες Pleurotus βρέθηκε να προάγουν τη δράση φυσικών και LAK (‘Lymphokine-activated killer cells’) φαγοκυττάρων. Πέραν της ανοσορυθμιστικής τους δράσης, οι ενώσεις που απομονώθηκαν από μύκητες Pleurotus εμφανίζουν και υπογλυκαιμικές, αντιθρομβωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιυπερτασικές, αντιϊκές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες (Babitskatya et al. 2000, Gunde-Cimerman 1999, Piraino and Brandt 1999). Ανάμεσα στις ενώσεις που απομονώθηκαν από τον συγκεκριμένο οργανισμό ήταν και η λοβαστατίνη με αποδεδειγμένη δράση στη μείωση της χοληστερόλης (Gunde-Cimerman and Cimerman 1995, Bobek et al. 1998) και εναντίον της καρκινογένεσης (Kurashige et al. 1997).

 

 

Μανιτάρια και βιταμίνη D


Πολυάριθμες επιστημονικές εργασίες έχουν καταδείξει το σημαντικότατο ρόλο της βιταμίνης D στην λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς η έλλειψή της έχει συνδεθεί με την εμφάνιση οστεοπόρωσης, καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, υπέρτασης, πολλαπλής σκλήρυνσης, ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ανάπτυξης καρκινικών όγκων, αυτοάνοσων νοσημάτων κλπ. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D που έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας διεθνώς, αποδίδεται μεταξύ άλλων στη μειωμένη έκθεση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία και στην κατανάλωση τροφίμων με χαμηλή σχετική περιεκτικότητα.

Τα μανιτάρια αποτελούν τη μοναδική μη ζωική διατροφική πηγή βιταμίνης D, ενώ είναι πλούσια και σε πολλά ακόμη βιοδραστικά συστατικά όπως β-γλουκάνες και αντιοξειδωτικά. Η περιεχόμενη στα κυτταρικά τοιχώματα των μανιταριών εργοστερόλη μετατρέπεται με την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας σε εργοκαλσιφερόλη (βιταμίνη D2), η πρόσληψη της οποίας μέσω της κατανάλωσης μανιταριών μπορεί να συγκριθεί με αυτή που προκύπτει από συμπληρώματα διατροφής και φαρμακευτικά σκευάσματα. Για την παραγωγή των μανιταριών αξιοποιούνται γεωργικά και αγροβιομηχανικά υποπροϊόντα, τα οποία βιομετατρέπονται μέσω της συγκεκριμένης καλλιεργητικής διαδικασίας σε εδώδιμη βιομάζα υψηλής διατροφικής αξίας.