Φρέσκιες Τρούφες

 

 

Η τρούφα στην Ελλάδα είναι γνωστή από την αρχαιότητα με το όνομα «Ydnon». Ήταν πολύ περιζήτητη για τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές της ιδιότητες και για την υπέροχη γεύση και άρωμα. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί αρχαίοι ποιητές και συγγραφείς εμπνεύστηκαν από αυτό. Ο Πλίνιος θεωρούσε τις τρούφες ως "θαύματα της φύσης", ενώ ο Πορφύρης τις ονόμαζε "παιδιά των θεών".

Η μαγειρική χρήση τρούφας είναι γνωστή στις μεσογειακές χώρες, από την αρχαία Ελλάδα. Το όνομα του πιο φημισμένου είδους μαύρης τρούφας η Tuber melanosporum προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις "melani" (μαύρο) και "σπόρου" (σπόρος).

Τα πρώτα ίχνη τρούφας εμφανίστηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια, κάποια στιγμή ανάμεσα στον Βαβυλωνιακό πολιτισμό (3000 π.Χ.) και τους αρχαίους Αιγυπτίους που επανεμφανίστηκαν στην αρχαία Ελλάδα και στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία: αλλά αυτό το αρχαίο αντικείμενο επιθυμίας δεν ήταν κανένα από τις γνωστές μαύρες και λευκές τρούφες (Tuber magnatum e T. melanosporum), τις οποίες γνωρίζουμε σήμερα, αλλά «κοινά» μανιτάρια, ή Τερφέζιες ή τρούφες της άμμου (Choiromyces meandriformis).

Τα νέα είχαν ήδη διαδοθεί μέσω των ισχυρισμών του Αριστοτέλη (6ος αι. Π.Χ.), σχετικά με την θετική επίδραση στις ερωτικές ικανότητες του ανθρώπου, καθιστώντας έτσι ένα «φρούτο» αφιερωμένο στην Αφροδίτη, την (ρωμαϊκή) θεά της αγάπης. Οι Ρωμαίοι θεώρησαν ότι ήταν αφροδισιακό, «ένα φίλτρο μέσω του οποίου προσέλκυαν τις γυναίκες».
Ταυτόχρονα, αυξήθηκε και το επιστημονικό ενδιαφέρον. Χάρη στον Έλληνα βοτανολόγο Θεόφραστο ότι ο άνθρωπος είχε αρχικά κάποια υποψία ως προς τη βοτανική φύση της τρούφας: «οργανισμός χωρίς ρίζες, που προήλθε από τις φθινοπωρινές βροχοπτώσεις που συνοδεύονταν από αστραπές που έστελνε ο Δίας στη γη». Το αίνιγμα για το πώς γεννιούνται οι τρούφες θα συνεχιστεί εδώ και αιώνες ...

 

 

Η τρούφα δεν είναι μόνο μια τροφή, ούτε μια γεύση, ούτε ένα άρωμα. Η τρούφα είναι ένας συνδυασμός όλων αυτών των πραγμάτων. Τίποτα δεν συγκρίνεται με εκείνο το συναίσθημα που λαμβάνουμε στο πρώτο μας δάγκωμα, μια νόστιμη ευχαρίστηση που ενθουσιάζει τις αισθήσεις, ένα αίσθημα έκρηξης αρωμάτων που δεν θέλουμε να τελειώσει ποτέ.


Οι ελληνικές άγριες τρούφες μας μπορούν να τυποποιηθούν και αποστέλλονται μέχρι 2 μέρες μετά τη συγκομιδή στο εξωτερικό και σε 1 ημέρα εντός Ελλάδας. Μπορούμε να στείλουμε σε όλο τον κόσμο σε συνεργασία με την DHL.