Πρώτες ύλες

 

 

Άχυρο σιτηρών
Στην φύση τα μανιτάρια τρέφονται αποσυνθέτοντας την οργανική ύλη (φύλλα, ξύλο, κτλ). Με τον τρόπο αυτό, επαναφέρουν στο κύκλο του οικοσυστήματος ανόργανες ουσίες και χούμο, απαραίτητα για την θρέψη των φυτών.
Το άχυρο σιτηρών αποτελεί μία οργανική ύλη αντίστοιχη με αυτή που τα μανιτάρια βρίσκουν στην φύση. Υπάρχει δε, σε μεγάλη επάρκεια και είναι σχετικά σταθερής σύστασης και δομής.
Εμείς, θέτοντας την βάση για ένα επιτυχημένο υπόστρωμα το συλλέγουμε από διάφορους αγρούς κάθε καλοκαίρι με αυστηρά κριτήρια, που περιλαμβάνουν επιτόπιους δειγματοληπτικούς ελέγχους, καθώς και φυσικοχημικές αναλύσεις σε διαπιστευμένα εργαστήρια. Η συλλογή του αχύρου γίνεται με υπερσύγχρονα ιδιόκτητα μηχανήματα.

 

Χόρτο Μηδικής 2ης κοπής προ άνθισης
Αποτελεί συστατικό απαραίτητο για τον εμπλουτισμό και την αύξηση της θρεπτικής αξίας του υποστρώματος. Αντικαθιστά με τον πλέον οικολογικό τρόπο τις χημικές λιπάνσεις.

 

Σπόρος – Μυκήλιο
Tον Μάρτιο του 1931 κατατέθηκε από τον James W. Sinden στο γραφείο Πατέντων των Ηνωμένων πολιτειών μελέτη σχετική με την μέθοδο δημιουργίας σπόρου μανιταριού. Ο σπόρος θα παράγονταν μετά από εμβολιασμό αποστειρωμένων σπόρου σιτηρών με μυκήλιο μανιταριού. Σήμερα 89 χρόνια μετά ο σπόρος παράγεται με την ίδια βασική συνταγή. Η εταιρεία μας συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής σπόρου στον κόσμο , ενώ παράλληλα συμμετέχει σε προγράμματα αξιολόγησης νέων υβριδίων πριν αυτά περάσουν σε εμπορική παραγωγή.
Η εταιρεία μας είχε την τιμή να συμμετάσχει στα πειράματα πεδίου και στις πρώτες καλλιέργειες του πρώτου ελληνικού στελέχους Πλευρώτους. καταπληκτικό αυτό μανιτάρι!

Την 1 Οκτωβρίου 2019 ανακοινώθηκε η επίσημη κυκλοφορία, από την μεγαλύτερη πολυεθνική εταιρεία παραγωγής σπόρου μανιταριών, του πρώτου ΕΛΛΗΝΙΚΌΥ σπόρου ΠΛΕΥΡΩΤΟΥΣ! Ύστερα από πολλά χρόνια έρευνας, το εργαστήριο ΓΕΝΙΚΗΣ & ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ και η άξια επιστημονική ομάδα του καθηγητή Γεώργιου Ζερβάκη κατάφερε να δημιουργήσει το καταπληκτικό στέλεχος Pleurotus ostreatus με τον κωδικό G8 !

Τα στελέχη διαχωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με τις απαιτήσεις τους στις περιβαλλοντικές συνθήκες , τα χαρακτηριστικά των παραγομένων καρποσωμάτων κτλ. Μερικά από τα στελέχη τα οποία χρησιμοποιούμε ευρέως είναι : HK35, K12, Ikarus , Fotius, Helios, 3253, κτλ.

 

 ΜΠΑΛΟΔΕΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΧΥΡΟΥ

 

 

Παραγωγή υποστρώματος

 

 

Η καλλιέργεια των μανιταριών αποτελεί μία σύγχρονη εφαρμογή της μικροβιακής τεχνολογίας για την μετατροπή οργανικών υπολειμμάτων σε βιομάζα και τροφή ιδιαίτερης διαιτητικής αξίας για τον άνθρωπο. Εμείς, μετά από συνεχή μελέτη του αντικειμένου της βιολογίας των ανωτέρων μυκήτων (μανιτάρια), δημιουργήσαμε μία μονάδα παραγωγής υψηλής τεχνολογίας στην οποία προσεγγίζουμε με σεβασμό, αγάπη και μεράκι το μοντέλο που τόσο περίτεχνα εφαρμόζεται στην φύση.

Η μονάδα παραγωγής υποστρωμάτων είναι εγκατεστημένη σε έκταση 25 στρεμμάτων σε μια ιδανική τοποθεσία στους πρόποδες του όρους Δίρφυς μακριά από οποιοδήποτε βιομηχανική δραστηριότητα . Λειτουργεί κάτω από υψηλά πρότυπα και βασίζεται σε Ολλανδική τεχνολογία.
Εβδομαδιαία παραγωγικότητα: 120 τόνοι επωασμένου & 130 τόνοι σπαρμένου υποστρώματος καλλιέργειας Πλευρότους.
Τούνελ Παστερίωσης: μήκος 30m X πλάτος 4m
Αυτόματος έλεγχος συνθηκών: σύστημα “Fancom 750”
Τυποποίηση υποστρώματος: αυτόματη μπλοκιέρα σε χώρος υψηλής υγιεινής.
Επώαση υποστρώματος: θάλαμος επώασης ελεγχόμενων συνθηκών σε ράφια συνολικής επιφάνειας 5140m2.

 

 

 

 

 

Καλλιέργεια μανιταριών

Η μονάδα καλλιέργειας μανιταριών βρίσκεται εγκατεστημένη σε απόσταση ασφαλείας 7km από την μονάδα παραγωγής υποστρώματος εξασφαλίζοντας συνθήκες υψηλής υγιεινής και μειωμένου ρίσκου επιμολύνσεων της παστερίωσης και επώασης . Η τοποθεσία στους πρόποδες του όρους Δίρφυς ,έχει επιλεγεί με αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια , περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση και ιδανικό ανάγλυφο που δημιουργεί το κατάλληλο μικροκλίμα για την ανάπτυξη των μανιταριών. Απομακρυσμένη από ρύπους αυτοκινήτων και βιομηχανιών, η μονάδα τηρεί όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές για παραγωγή αγνών προϊόντων απαλλαγμένων από εξωγενείς ρύπους.

Ένα από τα ποιο εντυπωσιακά φαινόμενα στην φύση είναι η γρήγορη και ξαφνική εμφάνιση των μανιταριών. Το φαινόμενο αυτό είναι άμεσα εξαρτώμενο
από τον ρυθμό εξατμισοδιαπνοής της αναπτυσσόμενης καρποφορίας και της οσμωτικής πίεσης του μυκηλίου. Χρησιμοποιώντας τον ιδανικό αερισμό, τη θερμοκρασία και τη σχετική υγρασία του περιβάλλοντος στον θάλαμο καλλιέργειας, προσπαθούμε κάθε φορά να διατηρήσουμε τον ρυθμό εξατμισοδιαπνοής στα επιθυμητά επίπεδα.

Διαχείριση υπολειμμάτων

Μετά το τέλος της καλλιέργειας το υπόστρωμα αποχωρίζετε από το πλαστικό του κάλυμμα. Από τον διαχωρισμό τον δύο υλικών, το μεν πλαστικό είναι ανακυκλώσιμο και διοχετεύεται σε εταιρεία ανακύκλωσης το δε εξαντλημένο υπόστρωμα αφήνεται να υποστεί φυσική κομποστοποίηση (weathering). Μετά από 3-4 μήνες αποτελεί πλέον ένα άριστο υλικό για εδαφοβελτιωτικό σε δενδρώδεις ή κηπευτικές καλλιέργειες.
Η ηλεκτρική ή η θερμική ενέργεια που δαπανάται για την καλλιέργεια είναι αμελητέες αφού για την θέρμανση γίνεται ορθολογική χρήση της αυτοενέργειας που παράγεται από το ίδιο το υπόστρωμα, ενώ για την ψύξη η απλή χρήση πάνελ δροσιμού είναι αρκετή για να δημιουργήσει το ιδανικό μικροκλίμα με τον πλέον οικολογικό τρόπο.

Πρώτη παραγωγή μανιταριών Shii Take Στην Ελλάδα

Καταφέραμε πρώτοι στην Ελλάδα το έτος 2006 να εισάγουμε  την τεχνογνωσία της καλλιέργειας  των φαρμακευτικών μανιταριών Λεντινούλα- Lentinula edodes ( στα ιαπωνικά «Shiitake», κινέζικα «Xiangu») που παραδοσιακά καλλιεργούνται στην Κίνα από το 1000μΧ και εξάγονται σε ολόκληρο τον κόσμο . Σε συνεργασία με τον παγκοσμίου φήμης «εφευρέτη» της εμπορικής καλλιέργειας των shiitake κον  Zhaowang  Peng καταφέραμε να καλλιεργήσουμε το απαιτητικό αυτό μανιτάρι και να το εξάγουμε σε χώρες της Ε.Ε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αποξήρανση

 

 

ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ ΜΕ ΘΕΡΜΟ ΑΕΡΑ
Διαθέτουμε σύγχρονο αποξηραντήριο με θερμό αέρα. Ο θερμός αέρας παράγεται από λέβητα βιομάζας ζεστού νερού 600.000kcal.Η καύσιμη ύλη είναι στερεά υπολείμματα από την καλλιέργεια Λεντινούλας και πέλετ ηλιοπλακούντα.

 

 

ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ
Τα μανιτάρια πριν περάσουν ή αφού έχουν αποξηρανθεί στο ξηραντήριο με αέρα εκτίθενται στον ήλιο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που έχει ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του μηχανισμού μετατροπής της προβιταμίνης D2 (εργοστερόλης), που ούτως ή άλλως περιέχεται στα μανιτάρια, σε βιταμίνη D2.
Μετρήσεις έδειξαν ότι τα αποξηραμένα Βασιλομανίταρα περιέχουν 600-1000μg βιταμίνης D2 ανά 100g προϊόντος ενώ τα αποξηραμένα Πλευρώτους 2200μg βιταμίνης D2 ανά 100g προϊόντος

Αρκούν 1-2 γρ. αποξηραμένου μανιταριού, δηλαδή μία μόνο φετούλα, για να πάρει ένας ενήλικας το 100% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη D. Τα αποξηραμένα μανιτάρια στον ήλιο αποτελούν τη μόνη πηγή βιταμίνης D για χορτοφάγους (vegan)

 

Η Βιταμίνη D

Η μοναδική βιταμίνη που δεν καταστρέφεται με το μαγείρεμα. Ρυθμίζει την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου. Διευκολύνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών αλλά και για την αυξημένη αντίσταση σε ορισμένες ασθένειες.

 

 

ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΔΙΡΦΥΣ
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ο μοναδικός τρόπος να έχετε τα μανιτάρια που θέλετε στην κουζίνα σας κάθε μέρα, πρακτικά , γρήγορα, υγιεινά και πεντανόστιμα .

 

Τα αποξηραμένα μανιτάρια έχουν πλουσιότερα αρώματα και εντονότερη γεύση από τα φρέσκα. Σαφώς και είναι πιο θρεπτικά και νόστιμα από οποιαδήποτε κονσέρβα αφού δεν περιέχουν συντηρητικά και δεν έχουν βράσει σε υψηλές θερμοκρασίες που καταστρέφουν τις βιταμίνες τους. Η αφαίρεση του νερού δεκαπλασιάζει τα θρεπτικά συστατικά τους. Έτσι λοιπόν ενώ τα φρέσκα μανιτάρια περιέχουν 2,5-3% πρωτεΐνες τα αποξηραμένα περιέχουν 25-30% πρωτεΐνες. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά.
Οδηγίες Ετοιμασίας Αποξηραμένων Μανιταριών
Για να τα ενυδατώσετε, ανοίξτε την συσκευασία μας και γεμίστε το πλαστικό βαζάκι με χλιαρό νερό. Τα μανιτάρια θα πρέπει να καλύπτονται πλήρως από το νερό. Εναλλακτικά, μπορείτε να μουσκέψετε τα μανιτάρια σε ζωμό, κρασί, σέρυ ή κονιάκ για να τους δώσετε περισσότερη γεύση. Μόλις ενυδατωθούν και μαλακώσουν τα μανιτάρια, αφαιρέστε τα από το βαζάκι και στραγγίξτε τα με τα χέρια σας, πιέζοντάς τα μαλακά με τα δάχτυλά σας προκειμένου να βγάλουν όσο περισσότερα υγρά γίνεται. Τώρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μανιτάρια στη μαγειρική σας ακριβώς όπως θα κάνατε και με τα φρέσκα μανιτάρια. Σοτάρετε για 2 λεπτά, σβήνετε με ξηρό κρασί .

Μην πετάξετε το υγρό διότι είναι γεμάτο γεύση. Περάστε το από τουλπάνι ή από ένα φίλτρο του καφέ, καθαρίζοντάς το έτσι από χώμα και τυχόν υπολείμματα δάσους (ισχύει για τα άγρια μανιτάρια), και χρησιμοποιήστε το στην προετοιμασία του φαγητού σας αντικαθιστώντας άλλα υγρά που θα χρησιμοποιούσατε (όπως ζωμό ή νερό) ή κρατήστε το για μελλοντική χρήση.
Τα μουσκεμένα μανιτάρια μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για 5 ημέρες.